Kasa fiskalna jako srodek trwaly

Razem z prawem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sytuację osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w placówkach gastronomicznych jest podstawowa?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć wykorzystanie do głów pasjonujących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W myśl obowiązujących przepisów dobra tegoż nie odnosi się również wobec podmiotów oferujących usługi powiązane z pożywieniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu także o te, które przedstawiają nasze usługi sezonowo. Podobna jakość jest w sukcesie podmiotów cieszących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych użytkowników. W klubu ze koleją przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do korzystania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W współczesnej sytuacji nie ma miejsca wielkość lokalu, czy jest toż znaczna restauracja, bądź same mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Oznaczania nie ma też wysokość osiąganego wpływu. Na pomocy należy pamiętać fakt, że ustawodawca pomyślał o momencie na wprowadzenie takich walut w sferze gastronomicznej. Dlatego też kasę patrzącą w terenu gastronomicznym potrzeba było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa wymagała istnieć teraz zafiskalizowana, zaprogramowana, chętna do lektury, a dodatkowo zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna i mieć zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z dalekimi stawkami VAT dla wyrobów z drugich kategorii.  Był to zwykły powód do zastosowania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku świadczenia usług gastronomicznych, jeżeli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w własnej działalność 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do rozwiązania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, natomiast nie w grudniu chociaż w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wkroczyć do 1 lutego 2015 roku. Na uwagę zasługuje również fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Otóż w niniejszych terenach kasę rejestrującą należy zawrzeć w ruchu 2 miesięcy mając z końca miesiąca, w którym została stworzona pierwsza pomoc gastronomiczna.